گره کور قدرت خرید مردم به رشد اقتصادی

وزیر اقتصاد در همایش «تأمین مالی تولید، از بنگاه داری به بنگاه سازی» اعتراف کرد که تجربه سه دهه گذشته نشان می دهد تلاش های مسئولان برای دستیابی به رشد اقتصادی متوسط، بیشتر از سه درصد موفق نبوده است. رشد اقتصادی و قدرت خرید خرید مردم به هم گره خورده است و تا زمانی که رشد تولید به عنوان متغیر حقیقی اقتصاد کلان محقق نشود، قدرت خرید حقیقی مردم افزایش نخواهد یافت.

به گزارش عصراقتصاد، بزرگترین چالش موجود در نظام بانکی ایران، بنگاه داری عمل کردن بانک ها است. بانک ها به جای مشارکت در تولید بیشتر واسطه گردی خرید و فروش املاک و دلار و طلا اقدام کرده اند و بنگاه داری را برای خود انتخاب کرده اند و همین کار موجب شده بانک ها کمتر به وظایف بانکداری خود توجه کنند.

طی سال های اخیر، بانک واسطه خوبی بین مردم و سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی نبوده و به ویژه، بخش خصوصی در اقتصاد کشور با صرف زمان و گذراندن از هفت خان رستم و طی مشکلات عدیده ، موفق به دریافت تسهیلات بانکی آن هم بصورت بسیار کم شده است و این در حالیست که بانک ها در سال های اخیر، از طریق شرکت های وابسته به خودشان به عنوان یک سرمایه گذار در فعالیت های اقتصادی، سهم قابل توجهی داشته اند و تسهیلات را به خودشان و مجموعه خودشان اعطا کرده اند که این وضعیت، عملاً فرصت ها را از بخش های تعاونی و خصوصی فعال در اقتصاد ایران گرفته است.

از سوی دیگر ناترازی سایر بانک ها هم به علت فعالیت واسطه گری و بنگاه داری در اقتصاد ایران است. به دلیل اهمیت این موضوع روزگذشته نخستین همایش “تامین مالی تولید از بنگاه داری به بنگاه سازی” با حضور عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی و مدیران ارشد نظام بانکی کشور برگزارشد.

عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در این همایش گفت: بحث تولید بحثی مهم است و این همایش مبدا خوبی برای تحرک جدی در تولید محسوب می شود؛ تولید دغدغه جدی مقام معظم رهبری نیز است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: طی سه دهه گذشته با تمام تلاش هایی که شد اما متوسط رشد اقتصادی ما بیشتر از 3 درصد نبوده است؛ متأسفانه نااطمینانی در فضای کشور اولین ضربه را به تولید میزند.

وی ادامه داد: از بین متغیرهای کلان اقتصادی دغدغه همه دولتها رشد اقتصادی و مقابله با تورم است. با توجه به شرایط پیچیده موجود کنترل تورم به تولید ضربه میزند و رونق تولید هم تورم را به همراه دارد.

وزیر اقتصاد تاکید کرد: تا زمانی که رشد تولید به عنوان متغیر حقیقی اقتصاد کلان محقق نشود، قدرت خرید حقیقی مردم افزایش نخواهد یافت.

همتی تصریح کرد: دغدغه اصلی مسئولین همیشه تأمین مالی از طریق بانک ها و فشار بر منابع آنها بوده است. باید بپذیریم ما نتوانستیم از ابزارهای مختلف برای تأمین مالی استفاده کنیم.

حجم دلاری نقدینگی 140 میلیارد دلار شد

وزیر اقتصاد اضافه کرد: شورای ملی تأمین مالی برای اولین بار در کشور تشکیل شد و با توجه به اختیاراتی که به آن داده شده می تواند ابزارها را توسعه و از آنها بهره برد؛ به عنوان مثال تأمین مالی زنجیره ای از طریق بورس کالا ابزار بسیار مهمی است. اگر ما به سرعت بتوانیم ابزارها را اجرایی کنیم می توانیم تأمین مالی غیرتورمی را داشته باشیم.

همتی با بیان اینکه تأمین مالی تورمی راحت است و بانک ها می توانند از بانک مرکزی پول بگیرند و تأمین مالی کنند، ادامه داد: حجم دلاری نقدینگی 140 میلیارد دلار شده و همه فکر می کنند نقدینگی نداریم در حالی که جهش های ارز موجب شده تا نتوانیم از دور باطل خارج شویم.

وی افزود: افزایش درآمد ارزی ناشی از فروش نفت نیز نداریم و این به تولید فشار می آورد و آن را متوقف می کند.

همتی ادامه داد: اگر قرار بر معطل شدن برای آمدن ارز ناشی از فروش نفت باشیم کار پیش نخواهد رفت و حتماً باید به دنبال ابزارهای جدید تأمین مالی باشیم.

وی افزود: از بانک مرکزی خواهش دارم؛ با توجه به مدیریت ترازنامه بانک ها محدودیت هایی در تسهیلات دهی بانک ها داریم ولی این مشکل را حل نکرده است؛ اگر مشکل حل و نقدینگی کنترل می شد خوب بود ولی اتفاق نیفتاده و عملاً اضافه برداشت ها زیاد می شود. هزار همت از منابع بانک مرکزی با هزینه بالا برداشت شده است.

همتی گفت: به جای اینکه اجازه دهیم بانک ها اضافه برداشت داشته باشند؛ جلوی آن را باید بگیریم و سپرده قانونی را کاهش دهیم تا فشار به بانک نیاید و با هزینه کمتری این اتفاق بیفتد. برای خروج از تنگنای اعتباری باید سیاست های جدید به کار گیریم؛ به توافقات خوبی با رئیس جمهور رسیدیم تا گشایش هایی برای بخش های مولد داشته باشیم.

بنگاه داری بانک ها ظرف 2 سال آینده جمع می شود

وزیر اقتصاد در ادامه با بیان اینکه باید به فکر بخش های مولد و پیشران اقتصادی بود، اظهار کرد: امسال باید آخرین سال بنگاه داری بانک ها باشد و از سال آینده به شدت پیگیر این قضیه خواهم بود. باید این دوران تمام شود. برای بانک های دولتی اینکار را می کنم برای خصوصی ها هم بانک مرکزی باید فورس قانونی بگذارد و جلوی بنگاه داری را بگیرند وظرف دو سال بنگاه داری جمع شود.

همتی افزود: کار وزیر اقتصاد شده توزیع نیروها در شرکت های زیر مجموعه ها و بنگاه ها، من از رئیس بانک مرکزی خواهش می کنیم به اتفاق برای این کار اقدام کنیم.

وی ادامه داد: باید بخشی از دارایی های بانک ها را واگذار کرد تا منابع به آن تزریق شود و بتوانند به درستی تأمین مالی جدید انجام دهند.

همتی تاکید کرد: ما روشی داریم برای واگذاری بنگاه های زیر مجموعه بانک ها و به زودی آن را عملیاتی خواهیم کرد.

به گفته وی، به جای شرکت های تولیدی باید بانک ها به سمت شرکت هایی برای ابزار مالی بروند. بانک ها باید به سمت درآمدهای غیرمشاع بروند و خدمات کارمزدی انجام دهد و شرکت های مشاوره ای برای سرمایه گذاری داشته باشند و به هیچ وجه دیگر متکی به درآمدهای مشاع نباشند.

همتی تصریح کرد: تأمین مالی برای دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصد وقتی منابع خارجی نداریم کاری دشوار است اما باید برنامه داشته باشیم که با رشد غیرتورمی از تله رشد 3 درصدی سه دهه گذشته رها شویم.

وی گفت: بانک ها باید از مقاومت در برابر بنگاه داری دست بکشند و تنها به بنگاه سازی و نهایتاً واگذاری بپردازند و بعد از ساخته شدن بنگاه دیگر بنگاه داری نکنند.

فرزین: تامین مالی نادرست تورم زاست

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی نیز در این همایش گفت: رشد 8 درصدی تعریف شده است در سال های اخیر رشد چهار تا پنج درصدی هم داشته ایم.

وی گفت: مشکل اصلی تنگاهای مالی و رفع این مشکلات است و اگر نتوانیم تامین مالی خوبی داشته باشیم موفق نمی شویم. نیاز به پول بیرونی داریم و سهم سرمایه گذاری خارجی خیلی کم شده است؛ در چند دهه اخیر هرگز سرمایه گذاری خارجی بیشتر از هفت درصد نبوده است اما امروز خیلی پایین تر هم آمده است.

فرزین اضافه کرد: باید کاری کرد که بانک ها تامین مالی غیرتورمی کنند، چرا که خلق پول تورمی برای بانک ها آسان است و از دهه 90 در چرخه معیوب تامین مالی تورمی گیر کرده ایم.

رئیس کل بانک مرکزی یادآور شد: نظام بانکی هم به واسطه سهم زیاد در تامین مالی دچار انحراف شده است. تامین مالی نادرست تورم زا است و آسیب های دیگری به ما خواهد زد.

افزایش اختیارات بانک مرکزی با اجرای قانون جدید

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به این موضوع که در برنامه های آینده هفت دسته بانک تخصصی در نظر گرفته ایم تا هر بانک کار تخصصی خود را انجام دهد، گفت: این موضوع در قانون برنامه دیده شده و در حال آماده کردن شرایط برای تخصصی شدن بانک ها هستیم که در دستور کار بانک مرکزی است.

وی اظهار کرد: قانون جدید بانک مرکزی که در مجلس نیز به تصویب رسیده، در بخش نظارتی مباحث کاملی را در نظر گرفته است. البته برخی از خلاهای این قانون مثل حوزه «فیصله» یا «گزیر» باید در قانون بانکداری در نظر گرفته شود. اکنون با قانون جدید بانک مرکزی اختیارات بانک مرکزی برای مقابله با ناترازی شبکه بانکی افزایش یافته است.

فرزین ادامه داد: قرار است بانک توسعه ای توسط وزارت امور اقتصادی تاسیس شود که در این زمینه با همکاری وزارت اقتصاد در حال تاسیس بانک توسعه ای هستیم.

وی با بیان اینکه بانک توسعه ای می تواند بنگاه داری داشته باشد، افزود: بانک تجاری و بانک قرض الحسنه به هیچ وجه نباید بنگاه داری کند، اما بانک توسعه ای می تواند بنگاه داری کند.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: در قانون برنامه بخشی از مسائل ناترازی شبکه بانکی حل می شود، اما بخش دیگر را نیز سهامداران باید پول بیاورند. بانکداری بدون آوردن پول امکان پذیر نیست و سهامداران بانک های کشور چه دولت باشد، چه بخش غیردولتی باید پول به بانک بیاورند.

قالیباف: الزام بر بازگشت اقتدار به بانک مرکزی

همچنین در ادامه این همایش محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی گفت: هدف اصلی ما در این جلسات، خلق ثروت جدید و ارزش آفرینی است. باید توجه داشته باشیم که خلق ثروت باید بر بستر عدالت، اشتغال و پیشرفت باشد و تولید را محور خود قرار دهند. هر مجموعه ای که تصمیم می گیرد، باید جهت خود را مشخص کند و این هدف باید برای همه ما واحد باشد؛ از تک تک مردم تا روسای قوا.

قالیباف افزود: مجلس یازدهم در وظیفه قانون گذاری نسبت به گذشته تحولاتی ایجاد کرده است. ما آماده ایم که در صورت وجود اشکالات، آنها را در کمترین زمان ممکن اصلاح کنیم. به همین جهت در مجلس تصمیماتی گرفته ایم که در صورت اشتباه، حتی آنها را اصلاح کرده ایم.

وی با اشاره به جایگاه بانک مرکزی تصریح کرد: بانک مرکزی به عنوان سیاست گذار باید اقتدار خود را بازگرداند و در حوزه سیاست های پولی و نظارتی مؤثر باشد. ما باید به این سیاست ها توجه کنیم و آنها را به درستی اجرا کنیم.

وی افزود: در پایان، باید به این نکته اشاره کنم که ما در مجلس یازدهم به سمت تحول در حوزه اقتصاد حرکت کرده ایم و امیدواریم که با همکاری همه نهادها و دستگاه ها، به اهداف خود دست یابیم.

مدیرعامل بانک ملی ایران: ضرورت حمایت از بانکها برای خروج از بنگاه داری

ابوالفضل نجارازده، رئیس شورای هماهنگی بانک ها و مدیرعامل بانک ملی ایران نیز در این همایش اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، برنامه ریزی های لازم را جهت بهره برداری از ظرفیت های موجود در اقتصاد ملی با تأکید بر بهره گیری از تکنولوژی های مدرن انجام داده اند و این موضوع در پنل های تخصصی اقتصادی که با حضور آقای اسلامی و دیگر متخصصان برگزار می شود، به طور جامع مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

وی ادامه داد: مجلس با اهتمام ویژه ای که به نظام بانکی دارد، شرایطی ایجاد کرده تا بانک ها به جای بنگاه داری، به عنوان همراه و پشتیبان مالی بنگاه های تولیدی عمل کند. این امر منجر به توسعه اقتصادی و افزایش تملک بنگاه ها توسط بانک ها با حکم محاکم قضایی خواهد شد. شبکه بانکی می تواند منابع حاصل از واگذاری ها و ترکیب آن با منابع مردمی را در طرح های توسعه ای و پیشران کشور سرمایه گذاری کند.

نجارزاده افزود: در راستای تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری و سیاست های کلی نظام در برنامه هفتم توسعه و راهبردهای دولت چهاردهم، نقش مؤثری برای شبکه بانکی در نظر گرفته شده است. ما بر این باوریم که حمایت از خروج بانک ها از بنگاه داری به عنوان راهکاری برای رونق و آبادانی کشور، باید در دستور کار قرار گیرد.

رئیس شورای هماهنگی بانک ها گفت: حدود 90 درصد از تامین مالی کشور از سوی شبکه بانکی تامین می شود و امروزه شرایط اقتصادی ایجاب می کند بانک ها از بنگاه داری خارج شود. شبکه بانکی با خروج از بنگاه داری می تواند منابع لازم را با ترکیب منابع مردم، در راستای تامین مالی فراهم کند. بنابراین خروج از بنگاه داری را در دستور کار قرار داده ایم.

رئیس سازمان بورس: نرخ بهره به 25 درصد کاهش می یابد

حجت اله صیدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در پنل نقش نهادهای تأمین مالی در توسعه تولید که در حاشیه این همایش برگزار شد، با بیان اینکه در تأمین مالی تولید دارای چند خطا هستیم، اظهار کرد: نباید تولید را فقط در کارخانه و محصول نهایی بینیم بلکه تولید یک زنجیره است، توزیع و بازاریابی و فروش همه را باید جزئی از تأمین مالی تولید بدانیم.

وی افزود: اگر به تسهیلات تکلیفی نگاه درستی داشته باشیم عملاً به رونق تولید کمک می کنیم زیرا این تسهیلات در نهایت باعث تحریک و افزایش تقاضا می شود که رونق تولید را به همراه دارد. لذا تأمین مالی را نباید فقط محدود به تولید کننده دانست. در واقع در تأمین مالی تولید باید به تخصیص توجه داشته باشیم؛ تخصیص به تولید و مصرف.

فقط 17 درصد اوراق سررسیدنشده بازار مربوط به بخش خصوصی است

صیدی با اشاره به نقش بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاه ها گفت: یکی از مأموریت های مهم بازار سرمایه، تسهیل تشکیل سرمایه برای کمک به تأمین مالی بنگاه ها و رونق تولید است. نقش بازار سرمایه در این خصوص رو به افزایش بود اما با ورود سهمیه بندی نشده اوراق دولتی به جای اوراق بنگاه ها از چند سال قبل، این نقش تعدیل شد.

وی افزود: اوراق بدهی دولتی با دو هدف منتشر شد: یکی سنددار شدن بدهی های دولت و دیگری سررسیددار شدن این بدهی ها. انحراف این بود که اوراق روی اوراق آمد و سهم اوراق خصوصی در تأمین مالی را گرفت.

رئیس سازمان بورس ادامه داد: حدود 83 درصد از اوراقی که در بازار دارای مانده بوده و سررسید نشده اند، اوراق دولتی است و حداکثر 17 درصد اوراق بخش خصوصی و مرتبط با زنجیره تولید داریم.

صیدی در ادامه اظهار کرد: اندازه بنگاه ها بر اینکه از کجا تأمین مالی کنند اثر گذار است. در کلیدواژه نرخ تأمین مالی و سود بانکی تعارف نداشته باشیم این همان نرخ بهره است که البته با ربا قطعاً متفاوت است. ما از عامل بهره پیچیده تر در اقتصاد نداریم و تعیین آن واقعاً کار ظریف و مهمی است.

وی تاکید کرد: نرخ سود در بازار پول 11 تا 13 درصد برای بانک و برای تولید کننده نرخ مؤثر بالای 30 تا 35 درصد تمام می شود. البته رئیس بانک مرکزی وعده دادند که به 25 درصد کاهش یابد.

معاون وزیر اقتصاد افزود: اما نکته مهم این است تا کسری بودجه رفع نشود عملاً کاهش چشم گیر و عملی نرخ بهره شدنی نیست و حتی اگر به صورت دستوری حتی یک شبه به 15 درصد کاهش یابد قطعاً با توزیع رانت جدید همراه خواهد بود.

تگ ها اخبار برگزیده بنگاه داری بانک ها حجم دلاری نقدینگی عبدالناصر همتی همتی وزیر اقتصاد

نظرات

captcha